Zelf kefir maken
Kefir is zo’n gezonde en lekkere drank die je zeker eens moet proberen. Hier is een korte instructie om zelf kefir te maken. Melkkefir zelf maken is heel simpel, als je weet wat je moet doen en welke middelen er nodig zijn.
Wat is melkkefir?
Melkkefir is een gefermenteerd zuivelproduct dat in veel opzichten lijkt op yoghurt en karnemelk. Het is hoe kefir wordt gekweekt dat het echt uniek maakt. In plaats van de melk te verwarmen, een cultuur toe te voegen en de melk warm te houden zoals je doet met yoghurt. Heb je alleen maar kefirkorrels en melk nodig om melkkefir te maken en dit op kamertemperatuur. Kefirkorrels zijn helemaal geen korrels. Deze “korrels” zijn eigenlijk kleine, rubberachtige, knobbelige celstructuren die de thuisbasis zijn van de bacteriën en gisten die de melk fermenteren tot kefir.
Melkkefir recept
Benodigdigheden:
- 1/2 liter melk (koemelk, geitenmelk, schapenmelk, …)
- 2 eetlepels melkkefirkorrels
- Glazen bokaal van 1 liter of meer
- Plastic lepels
- Plastic bolzeef
- Fles voor opslag van de drank
Werkwijze voor het maken van melkkefir:
- Schenk de melk (op kamertemperatuur) in het glazen bokaal
- De kefirkorrels toevoegen
- Het bokaal afsluiten met een deksel (gesloten gisting) of de bokaal afdekken met een luchtdoorlatende doek of filter, bv. koffiefilter (open gisting).
- Laat de bokaal één tot twee dagen staan bij kamertemperatuur op een donkere plaats, geen indirect zonlicht
- Giet nu de drank door een plastic zeef en vang de drank op in een beslagkom
- Kefirkorrels voorzichtig spoelen met lauw water, afspoelen is in principe niet echt nodig
Deze instructie is vooral aanbevolen als u uw kefir voor de eerste keer maakt.
Voor de productie van melkkefir kan je verschillende soorten melk gebruiken:
- Koemelk
- Geitenmelk
- Schapenmelk
- Zelfs sojamelk of plantaardige melk
Maar je moet weten dat experimenten met kefir, de kefirkorrels kan doden. Gebruik steeds wat kefirkorrels die je op overschot hebt. Als je rauwe melk gaat gebruiken en je wilt het helemaal veilig spelen. Dan kan je het best de verse, rauwe melk eerst koken om alle eventuele ziektekiemen te doden. Het vetgehalte van de gebruikte melk is essentieel voor het verkrijgen van een romige consistentie van de drank. Om een romige kefir te krijgen, gebruik je best volle melk (3,5% vet).
De juiste temperatuur
De gisting of het fermenteren gebeurt het best op kamertemperatuur van 16 tot 25 graden Celsius. Bij lage temperaturen zal er meer kooldioxide en alcohol worden geproduceerd, bij hogere temperaturen domineren de melkzuurbacteriën. Bij de laatste krijg je een meer zure smaak.
Beste plaats om melkkefir te maken
De best plaats is niet volledig in het donker, maar ook niet bij een directe lichtbron. Het meest geschikt is een rustige plaats waar het niet te koud is. Let op in de zomer en een hogere omgevingstemperatuur. Te hoge temperaturen kunnen leiden tot ongewenste resultaten. De gisting gaat sneller en drank wordt sneller zuur, probeer een plaatsje te vinden met een lagere temperatuur.
Gistingsperiode of fermentatietijd van kefir
De exacte lengte van fermentatie is afhankelijk van de grootte en het aantal melkkefirkorrels dat je gebruikt. Veel grote knollen verkorten het gistingsproces. De omgevingstemperatuur kan veel bijdragen aan de fermentatie, omdat het warmer is, zal de melk sneller gefermenteerd worden. Na verloop van tijd zal je zelf ontdekken wat de beste tijd is dat de kefir het beste smaakt. Een langere gistingstijd , 48 uur, maakt van de kefir een lactosevrij drankje.
Opstartfase: zelf melkkefir maken
Soms hebben de melkkefirkorrels een opstartfase nodig, aangezien de kefirkorrels zich moeten aanpassen aan andere melksoorten, temperaturen en andere externe invloeden. Maar na de tweede of derde bereiding moet je het eerste drankje laten slagen
Kan je thuis veilig kefir maken? Wat kan verkeerd gaan?
Het maken van melkkefir bestaat al duizenden jaren en was van oudsher een manier om verse melk te bewaren en langer houdbaar te maken. Dit wil zeggen, ja, het is veilig. De gezonde bacteriën en gisten in de kefirkorrels verdrijven alle ongezonde of bedervende bacteriën die anders melk zouden vasthouden die op kamertemperatuur was bewaard. Ik maak al jaren melkkefir en de enige echte zorg die ik ben tegengekomen is de temperatuur. Kefirkorrels houden van een gemiddelde temperatuur van ongeveer 18°C tot 30°C. Onder 18°C worden de kefirkorrels traag en kunnen ze in winterslaap gaan. Ze zijn nog steeds in orde, maar weinig actief. Het kan gewoon langer duren om de kefir te maken. Boven de 30°C bederft de melk sneller dan de kefirkorrels kunnen kweken, en dit creëert een onveilige omgeving voor de kefirkorrels. Vermijd het maken van kefir op zeer warme zomerdagen als je geen airconditioning hebt.
Zorg er ook voor dat je je kefir in een glazen pot maakt, omdat de korrels verzwakt kunnen raken door blootstelling aan metaal. Korte blootstelling, zoals het gebruik van een metalen zeef of roeren met een metalen lepel, is prima.
Waar kan je kefirbloempjes kopen?
De beste plaats om kefirkorrels te vinden is bij een vriend die kefir maakt! De kefirbloemen beginnen zich na een tijdje te vermenigvuldigen en iedereen die het regelmatig maakt, heeft extra kefirkorrels over. Als je zo’n vriend niet hebt, raad ik deze bron aan: KefirKopen.eu – € 12,99 voor levende, kant-en-klare melkkefirkorrels inclusief gratis verzending.
De moeilijkheid om kefirkorrels te vinden, komt voort uit het feit dat het levende kolonies zijn en daarom moeilijker leverbaar zijn. Het vinden van kefirkorrels in uw omgeving kan een uitdaging zijn, omdat het voor geen enkele winkel moeilijk is om levende melkkefirkorrels in voorraad te hebben. De snelste en veiligste manier om aan kefirkorrels te komen, is door ze te kopen bij een gerenommeerde onlinedealer, dus dat is het korte antwoord. Er zijn twee verschillende manieren om kefir te kweken: met een moedercultuur die bekend staat als “Melkkefirkorrels” of met een kweekstarter in poedervorm die speciaal voor kefir is gemaakt. Terwijl de laatste een gepatenteerd mengsel is van verschillende soorten bacteriën, is de eerste ingewikkelder. Om de veiligheid en kwaliteit van onze melkkefirkorrels te garanderen, verbouwen we ze in ons eigen huis met alleen de beste biologische melk en voeren we regelmatig strenge kwaliteitstests uit.
MELKKEFIR KOPEN
€ 12,99
Wat zijn melkkefirkorrels?
Ben je benieuwd wat kefirkorrels zijn en waar kefirkorrels vandaan komen. Kefiran is het primaire polysaccharide dat wordt aangetroffen in melkkefirkorrels, die een moedercultuur zijn. Deze polysaccharidematrices zijn de basis van symbiotische gemeenschappen van bacteriën en gisten. Deze micro-organismen kweken de melk door zich te voeden met de suikers en eiwitten. Het kefirplantje heeft een geleiachtige textuur en lijkt op kleine bloemkoolroosjes. Als het gaat om de bacteriën en gisten waaruit melkkefirkorrels bestaan, kunnen dingen veranderen, afhankelijk van waar ze vandaan komen en in welke omstandigheden ze tijdens de teelt werden bewaard. Met andere woorden, de samenstelling van micro-organismen van melkkefirkorrels kan worden beïnvloed door zowel hun oorsprong als het huidige gebruik.
Niemand weet echt waar melkkefirkorrels vandaan komen, maar het is een gegeven dat je wat nodig hebt. Alle polysachariden, bacteriën en gisten waaruit melkkefirkorrels bestaan, zijn van generatie op generatie doorgegeven. Maar als je eenmaal je melkkefirkorrels hebt, kun je ze eenvoudig vermenigvuldigen om de cultuur met anderen te delen.
Waar kan je melkkefirkorrels kopen?
Dat hangt ervan af wat je bedoelt met “melkkefir”. Het is belangrijk op te merken dat de micro-organismen die op melkkefirkorrels worden aangetroffen, uniek zijn voor deze cultuur. Zonder melkkefirkorrels is het onmogelijk om kefir te produceren die vol zit met nuttige bacteriën, gisten en het polysaccharide kefiran. Bestaande melkkefirkorrels kunnen worden gekoesterd om meer kefir te produceren als de omstandigheden goed zijn. Je kunt echter ook melkkefir maken met een kefirstartcultuur, een poedervormig mengsel dat culturen bevat die lijken op die in melkkefirkorrels. Hoewel het gekweekte zuivelproduct dat uit deze starterculturen in poedervorm wordt geproduceerd een smaak en textuur heeft die vergelijkbaar is met melkkefir gemaakt met kefirkorrels.
YOGHURTPLANTJE KOPEN
€ 12,99