Wat is waterkefir?
Waterkefir is minder bekend dan melkkefir. Nu, het is hetzelfde concept. In dit geval gebruiken we suikerwater en waterkefirkorrels om een gefermenteerde drank te bekomen. Waterkefir drank heeft een milde smaak, is verfrissend en licht koolzuurhoudend. De basissmaak wordt vergeleken met een appelcider, maar de meeste mensen voegen er nog fruit aan toe om de smaak te beïnvloeden.
Wat is het verschil tussen waterkefir en kombucha? Beiden hebben een uitstekende probiotische waarde, maar waterkefir heeft een veel snellere gisting dan kombucha en de smaak van waterkefir is tevens milder. De gisting van waterkefir duurt ongeveer 48 uur, terwijl de gisting van kombucha ongeveer 6 tot 14 dagen duurt.
Waterkefir is gewoon suikerwater met kefirkorrels, welke gefermenteerd worden bij kamertemperatuur gedurende ongeveer 48 uur. Het heeft vele voordelen voor de gezondheid en kan beter verdragen dan een frisdrank voor diabetici. Het is een prachtig alternatief voor lactose-intolerantie of voor mensen die gevoelig zijn voor caseïne in zuivel. Waterkefir is een bron van probiotica en heeft net zoveel voordelen als de traditionele yoghurt of melkkefir.
Hoe zelf waterkefir maken?
Zelf waterkefir maken is heel betaalbaar en is zelfs goedkoper dan de meeste frisdranken. Men heeft enkel water, suiker en de waterkefirkorrels nodig on zelf deze gezonde drank te kunnen bereiden. Zodra je de waterkefirkorrels in huis hebt, kan je zelf onbeperkt waterkefirdrank produceren.
Kefir heeft de laatste tijd in populariteit gewonnen, als gevolg waarvan de meeste mensen zich bewust worden van de noodzaak van een gezond leven. De voordelen van probiotica zijn alom bekend. Authentieke kefir kan alleen gemaakt worden met de echte, levende kefirkorrels. Kefir verkrijgbaar in de supermarkt heeft niet dezelfde probiotische waarden; het bevat minder van de goede bacteriën en gisten. De oorsprong van waterkefir is een beetje duister, wijzend naar ofwel Rusland, Mexico of Tibet.
Welk water gebruiken om waterkefir te maken?
Over het algemeen verdient kraan- of bronwater de voorkeur. Gebruik sterk gemineraliseerd water – in dit geval heeft hard water de voorkeur boven zacht water! Gefilterd water, water met omgekeerde osmose, zacht water of sterk gechloreerd water kunnen allemaal de groei remmen of ervoor zorgen dat de kefirkorrels afsterven. Flessenwater mist vaak de voedingsstoffen die de kefirkorrels nodig heeft.
Wat gebeurt er met de suiker in waterkefir?
Kefirkorrels zijn een ongelooflijke symbiotische matrix van bacteriën en gisten die samenwerken om zich te voeden met de natuurlijke suikers die in het suikerwater en gedroogd fruit worden gevonden. De gist en bacteriën werken samen om voedingsstoffen die voor de een niet toegankelijk zijn om te zetten in voedingsstoffen. Gisten breken eenvoudige suikers zoals glucose en fructose af en produceren ethanol en azijnzuur. Melk- en zuur producerende bacteriën (zoals lactobacillus) breken suikers en complexe koolhydraten af tot eenvoudigere suikers en melkzuren. Melkzuur en azijnzuur zijn van nature conserveermiddelen en antibacteriële middelen. Als gevolg hiervan is veel van de suiker in de drank omgezet in eenvoudigere suikers, azijnzuren, koolstofdioxide en ethanol. Het bevat ook miljoenen probiotica en is in sommige opzichten voedzamer door meer biologisch beschikbare en verteerbare voedingsstoffen uit suikers en gedroogd fruit.
Waar kan je waterkefirkorrels kopen?
Kefirkorrels kopen om thuis je eigen waterkefir te maken. Ik heb een fantastische nieuwe bron van verse kefirkorrels ontdekt! Ik ben verheugd om aan te kondigen dat Kefirshop.eu, mijn beste bron voor alles wat met kefir en kombucha te maken heeft, nu verse,levende, biologische waterkefirkorrels verkoopt! Hier zijn zowel melkkefirkorrels als waterkefirkorrels verkrijgbaar. Ik had voorheen alleen betrouwbare bronnen van gedroogde kefirkorrels gevonden. Het probleem met gedroogde waterkefirkorrels is dat het veel meer tijd en moeite kost om ze weer gezond te krijgen. Helaas komt het bij gedroogde kefirkorrels heel vaak voor dat, zelfs als ze weer kefir gaan produceren, ze zich niet zo snel vermenigvuldigen als zou moeten. Dat er iets niet klopt, dat ze een gebrek aan vitaliteit hebben. Het kan voorkomen dat je gedroogde kefirkorrels moet gebruiken. Maar, tenzij absoluut noodzakelijk, raad ik aan om in plaats daarvan de levende waterkefirkorrels te gebruiken. Lees ook de andere artikelen op onze blog als je nieuw bent bij kefir en er meer over wilt weten, evenals de verschillen tussen melkkefir en waterkefir.
Kefirshop.eu – Waterkefir kopen
Waterkefirkorrels kopen in België en Nederland, Waterkefir kopen, waar kan ik echte kefir kopen, waar kan je online waterkefir kopen.