Zelf waterkefir maken met waterkefirkorrels

Waterkefir zelf maken

Stap 1:

Wat heb ik nodig ?

Waterkefir is een vrij eenvoudige gisting, daardoor heb je niet veel nodig : het belangrijkste dat je nodig hebt is water, suiker en het kefirplantje. Men kan waterkefir maken met mineraalwater. Niet-gechloreerd mineraalwater bij voorkeur. Mineralen helpen uw kefirplantje goed te laten functioneren en metaboliseren de suikers. Gefilterd en gedestilleerd water is laag in mineralen en werkt meestal niet goed. Kraantjeswater of tapwater kan werken als het chloorgehalte laag genoeg is.

Er zijn 2 manieren om het chloor te laten verdampen. Eerste methode, laat het benodigde water in een open pot (zonder deksel) staan voor 24 uur. Hiermee zal de chloor verdampen. Tweede methode, kan men het benodigde water koken. Het water koken zal het proces van de verdamping versnellen. Laat wel het water eerst terug afkoelen tot op kamertemperatuur alvorens te gebruiken. Gebruik 1 kopje water op 1 eetlepel kefirkorrels of de verhouding van 12 delen water op 1 deel kefirkorrels.

Welke suiker kan ik gebruiken : witte, bruine of rietsuiker? Ongeveer 1 eetlepel suiker per 1 eetlepel kefirkorrels (=kefirplantje). Waterkefirkorrels functioneren het best op een combinatie van witte suiker en gedroogde vruchten.

Welke materialen hebben we nodig : een fijne plastic zeef. Vermijd metalen voorwerpen, omdat deze kunnen reageren op de zure vloeistoffen die aanwezig zijn in waterkefir. Roestvrij staal (RVS) wordt beschouwd als veilig. Zeven met grote gaten werkt niet goed; de kleinere kefirkorrels vallen door de grote gaten en komen terecht in uw kefirdrank. Het drinken of eten van de kleine kefirkorrels houdt geen gevaar in voor de gezondheid, enkel zal je zo een deel van je kefircultuur verliezen. Als voor de andere benodigdheden, zal je een beslagkom nodig hebben, een pot en luchtdoorlatende doek en een pot of fles om de verkregen gefermenteerde drank in de koelkast op te slaan. Een houten of plastieken lepel is ook handig om in de drank te roeren, om bijvoorbeeld de suiker sneller te laten oplossen.

Stap 2:

Het voorbereiden van het kefirplantje of kefirkorrels

1. Als je het kefirplantje pas hebt ontvangen met de post, verwerk het kefirplantje onmiddellijk of bewaar het kort in de koelkast totdat je klaar bent om de verwerking te starten.

2. Om het kefirplantje voor te bereiden, kunt het kefirplantje best eerst snel afspoelen met water. De eenvoudigste manier om dit te doen is om het kefirplantje in een schone kom met water te plaatsen en ze voorzichtig om te roeren. Doe de kefirkorrels of het kefirplantje terug in de zeef en schud ze lichtjes op.

Stap 3:

Het voeden van het kefirplantje

Nu het kefirplantje gewassen is, is het klaar om gevoed te worden.

1. Voeg de suiker rechtstreeks in de pot toe

1. Neem een pot die groot genoeg is om ten minste een paar centimeter ruimte tussen het water en het deksel te hebben. Zorg ervoor dat er geen zeepresten in de post achtergebleven zijn; zeepresten kunnen de kefirkorrels beschadigen.

2. Voeg 1 deel suiker recht in de pot toe en giet er 20 delen aan water (op kamertemperatuur) aan toe. Roer het geheel met een houten of plastic lepel goed om, zodat de suiker goed is opgelost.

3.Voeg nu de 2 delen waterkefirkorrels aan de mengeling toe.

4. Als u gedroogd fruit wenst toe te voegen, doe dit dan best na het roeren van de suiker. Als u dit wenst, voeg er als laatste een schijfje citroen bij. Het beste schil je de citroen, aangezien je niet weet welke bacteriën of chemicaliën de schil bevat. Het is niet nodig om de citroen uit te persen, maar u kunt dit doen op het einde wanneer u klaar bent om de drank te drinken.

Gedroogd fruit, gedroogde vruchten

Gedroogd fruit

Stap 4:

Afdekken van de pot (WECK-glas)

1. Dek de pot af met iets ademends, zoals een kaasdoek, koffiefilter of een vaatdoek. Het afdekken van de pot is om de fruitvliegjes weg te houden en om een open gisting te bekomen. Men kan de pot ook luchtdicht afsluiten met een deksel, om een gesloten gisting te bekomen. In dit geval vul de pot nooit meer dan 3/4, aangezien de pot is afgesloten en er koolzuurgas ontstaat. Men moet extra expansieruimte voorzien, anders kan de pot exploderen.

2. Plaats de pot in een kast of op een rustige plaats dat een relatief stabiele temperatuur heeft. Men plaatst de pot beter niet in direct zonlicht achter een vensterglas, aangezien er redelijke hoge temperatuurverschillen kunnen ontstaan. Het kefirplantje heeft geen zonlicht nodig om te fermenteren. Indirect licht is geen probleem.

3. Plaats de post weg voor ongeveer 48 uur

Stap 5:

Wanneer is de waterkefir klaar?

Om te bepalen wanneer de kefir klaar is, kan je drank gaan proeven. Wanneer de drank overgefermenteerd is, neigt de smaak te zuur te zijn, terwijl ondergefermenteerde kefirdrank de neiging heeft te zoet te zijn. Als beginner zal u een beetje op zoek moeten gaan naar de juiste bereidingstijd in functie van de gewenste smaak, algauw zal u door ervaring weten wanneer de kefirdrank klaar is.

Als u wenst dat de kefirdrank meer bubbeltjes bevat (meer koolzuur), dient men de gisting te laten gebeuren onder een gesloten deksel. Bij een gisting zonder deksel gaat het koolzuur grotendeels verloren.

Stap 6:

Het kefirplantje scheiden van de afgewerkte kefir

1. Plaats uw zeef boven een kom (roestvrij staal, hout of kunststof).

2. Kip gewoon de hele pot kefir leeg, kefirkorrels inbegrepen in uw zeef.

3. Verwijder het fruit. U kunt het fruit opeten of weggooien. Als je dit wenst, kan je het schijfje citroen uitpersen en toevoegen aan de kefirdrank.

4. Zodra de drank volledig door de zeef is gelekt, mag u de kefirkorrels uit de zeef nemen. Na iedere gisting kunt u kefirkorrels wegen, zo kunt u gestaag de groei van de kefirkorrels meten. U zult in het algemeen merken dat de kefirkorrels in de zomer beter groeit dan in de winter. Door de kefirkorrels te wegen, kan u ook de gewenste verhouding tussen kefirkorrels en de hoeveelheid water constant houden. Het teveel aan korrels mag u weggooien, of u kan ze ook bewaren in de koelkast in een potje met water. Ververs wel regelmatig het water. Laat de kefirkorrels ook niet te lang zonder voeding staan, gebruik ze bijvoorbeeld nu en dan een paar extra batches aan te maken.

Het kan soms wel een paar dagen duren voordat het kefirplantje weer volop actief is.

Stap 7:

Bewaar de afgewerkte kefirdrank op de fles

1. Zodra u de kefir hebt geoogst, kunt u de drank onmiddellijk drinken of deze eerst laten afkoelen in de koelkast. Afgekoelde waterkefir smaakt altijd beter. Wederom, vul de flessen niet tot bovenaan  Er gebeurt namelijk een tweede gisting op de fles. Tijdens de gisting onder gesloten deksel ontstaat er koolzuur, dat niet wegkan. Veel mensen voegen tijdens de tweede gisting fruitsap, vers fruit, honing of kruiden toe.

Dit was alles. U heeft nu een volledig proces doorlopen. U kan terug aanvangen bij stap 1. Als je alles gelezen hebt, lijken er veel handelingen te zijn, maar als je alles eenmaal zelf gedaan hebt, zal je merken dat het niet meer dan 5 minuten werk is.

Nu, het is niet nodig om ieder keer het kefirplantje af te spoelen met bronwater of wat melk. Gebruik best geen kraanwater, omdat dit chloor bevat. Chloor kan nadelig zijn voor het kefirplantje. Was wel telkens de pot(ten) goed af. Al snel zal je merken dat het kefirplantje gegroeid is. Probeer toch zoveel mogelijk de bovenstaande verhouding tussen melk en het kefirplantje te behouden. Het teveel aan kefirkorrels kan je wegschenken of start eventueel met een tweede pot.

Enkele tips :

• Verwarm nooit de kefirkorrels of de melk. Nooit de kefirkorrels afspoelen onder heet of warm water.

• Gebruik geen bleekmiddel of schoonmaakmiddelen.

• Gebruik bij voorkeur geen kraantjeswater om het kefirplantje te wassen, het aanwezige chloor in kraantjeswater kan de kefir beschadigen (gebruik water uit de fles).

• Voorkom vervuiling (bij gebruik van houten gebruiksvoorwerpen, zorg ervoor dat er geen overblijvende resten van voedsel of vermijd verontreiniging met andere producten).


Alvast, veel succes toegewenst.

Leave a Comment