Zelf melkkefir maken? Melkkefir recept

Wat is Melkkefir?

Melkkefir ontstond ongeveer 2000 jaar geleden in de Kaukasische gebergte ergens tussen Europa en Rusland. Melkkefir is een heerlijk licht koolzuurhoudende gefermenteerde melkdrank vergelijkbaar met yoghurt. Kefir is gewoon gefermenteerde melk bij kamertemperatuur met behulp van het kefirplantje gedurende ongeveer 24 uur.

Melkkefir heeft vele voordelen voor de gezondheid, een geweldige smaak en is ook meestal goed verdragen door de mensen die lactose-intolerant zijn. Het is veel gemakkelijker te maken dan yoghurt, u heeft geen verwarmingselement nodig en kefir heeft een veel groter spectrum van probiotica dan yoghurt.

Het kefirplantje of ook wel yoghurtplantje genoemd. Authentieke kefir kan alleen worden gemaakt met het echte kefirplantje, niet van poeder of de gevriesdroogde variant. Kefir verkrijgbaar in de warenhuizen worden meestal geproduceerd met de gevriesdroogde kefirpoeder of kefir ferment. Maar, zoals met de meeste voedzame voedingsmiddelen, kan echte kefir alleen ervaren worden door kefir zelf thuis te maken met het echte kefirplantje. Het zelf maken van kefir wint de laatste tijd aan populariteit, als gevolg van interesse in gezond en verantwoord eten, maar ook omdat het zelf maken goedkoper is en dit gecombineerd met een groter bewustzijn van de voordelen voor de gezondheid van de probiotica.

Zelf Melkkefir maken

Stap 1:

Wat heb ik nodig?

Het kefirplantje

Het kefirplantje, ook wel kefirkorrels, kefirbloempjes of yoghurtplantje genoemd.

Melkkefir is een vrij eenvoudige gisting, daardoor heb je niet veel nodig: het belangrijkste dat je nodig hebt is melk en het kefirplantje. Men kan melkkefir maken met elke melk van dierlijke oorsprong. Rauwe melk is het beste, maar als je geen toegang tot rauwe melk, de gewone UHT-melk van de winkel om de hoek werkt ook goed, gebruik bij voorkeur volle melk. Halfvolle of magere melk zal ook wel werken, maar de kefir zal dunner zijn. Ook bevat magere melk minder voedingsstoffen.

Welke materialen hebben we nodig: een fijne plastieken zeef. Vermijd metalen voorwerpen omdat deze kunnen reageren op de zure vloeistoffen die aanwezig zijn in melkkefir. Roestvrij staal (RVS) wordt beschouwd als veilig. Zeven met grote gaten werken niet goed, de kleinere kefirkorrels vallen door de grote gaten en komen terecht in uw kefirdrank. Het drinken of eten van de kleine kefirkorrels houdt geen gevaar in voor de gezondheid, enkel zal je zo een deel van je kefir cultuur verliezen. Als voor de andere benodigdheden, zal je een beslagkom nodig hebben, een pot en luchtdoorlatende doek, en een pot of fles om de verkregen kefirdrank in op te slaan in de koelkast. Een houten of plastieken lepel is ook handig om te helpen de kefir lichtjes uit te persen of om mee te roeren. Misschien wilt u de kefir op smaak brengen met wat vers fruit.

Stap 2:

Het voorbereiden van het kefirplantje of kefirkorrels

1. Als je het kefirplantje pas hebt ontvangen met de post, verwerk het kefirplantje onmiddellijk of bewaar ze dan kort in de koelkast totdat u klaar bent om de verwerking te starten.

2. Om het kefirplantje voor te bereiden, kunt het kefirplantje best eerst snel afspoelen met bronwater of met een beetje melk. De eenvoudigste manier om dit te doen is om het kefirplantje in een schone kom met bronwater of melk te plaatsen en ze voorzichtig om te roeren totdat het plakkerige, roomachtige vloeistof verwijderd is. Plaats de kefirkorrels of kefirplantje in een zeef en schud ze lichtjes op.

Stap 3:

Het voeden van het kefirplantje

Nu het kefirplantje gewassen is, zijn ze klaar om te gevoed te worden met melk.

1. Leg het kefirplantje gewoon in een WECKglas en vul deze met melk. Zorg ervoor dat het glas groot genoeg is. Vul het glas of de pot nooit helemaal tot boven toe. Ook zorg ervoor dat er in de pot geen zeepresten aanwezig zijn, vermijd het gebruik van antibacteriële zeep. Zeepresten kunnen de bacteriën van het kefirplantje beschadigen. Een goede verhouding is ongeveer 1 theelepel op 1 kopje melk in de zomer en 1 eetlepel op 1 kopje melk in de winter.

Stap 4:

Afdekken van de pot (WECK-glas)

1. Dek de pot af met iets ademend, zoals een kaasdoek, koffiefilter of een vaatdoek. Het afdekken van de pot is om de fruitvliegjes weg te houden en om een open gisting te bekomen. Men kan de pot ook luchtdicht afsluiten met een deksel, om een gesloten gisting te bekomen. In dit geval vul de pot nooit meer dan 3/4, aangezien de pot is afgesloten en er koolzuurgas ontstaat moet men extra expansie ruimte voorzien, anders kan de pot exploderen.

2. Plaats de pot in een kast of een rustige plaats dat een relatief stabiele temperatuur heeft. Men plaatst de pot beter niet in direct zonlicht achter vensterglas, aangezien er redelijk hoge temperatuur verschillen kunnen ontstaan. Het kefirplantje heeft geen zonlicht nodig om te fermenteren. Indirect licht is geen probleem.

3. Laat de drank fermenteren voor ongeveer 24 uur.

Stap 5:

Wanneer is de melkkefir klaar?

Om te bepalen wanneer het de kefir klaar is, kan men de pot kantelen om te zien of er nog steeds lopende melk aanwezig is. Wanneer de drank wat dikker geworden is, is het klaar. Het fermenteren zal sneller in de zomer verlopen dan in de winter.

U kunt ook plaatsen zien waar zich een heldere geelachtige vloeistof vormt, vooral in de buurt van de bodem. Dit is het begin van de scheiding van de wrongel en wei (wrongel = witte deel, en wei = heldere deel). Van het moment dat er zich wei begint te vormen is de drank klaar, wacht daarna niet lang of de drank is over-gefermenteerd. De drank zal dan ook veel zuurder smaken.

Stap 6:

Het kefirplantje scheiden van de afgewerkte kefir

1. Plaats uw zeef boven een kom (roestvrij staal, hout of kunststof).

2. Kip gewoon de hele pot kefir leeg, kefirkorrels inbegrepen in uw zeef. U zal merken dat het bovenste gedeelte meer klonterig is, dit is normaal, de kefirkorrels of het kefirplantje blijft meestal boven drijven op het einde van de gisting.

3. De kefir zal langzaam door het mazen van het zeef lekken, je kan het lekken wat versnellen door met een houten, kunststof of roestvrij stalen lepel voorzichtig te roeren en de kefir lichtjes te persen, het kefirplantje blijft achter in de zeef.

Stap 7:

Bewaar de afgewerkte kefirdrank op de fles

1. Zodra je de kefir hebt geoogst, kunt u de drank onmiddellijk drinken of bewaren op de fles in de koelkast (voor een paar dagen. Breng de kefir op smaak. Voeg er eventueel wat wat vers of gedroogd fruit, jam, honing aan toe!

Dit was alles. U heeft nu één volledig proces doorlopen. U kan terug aanvangen bij stap 1. Als je alles gelezen hebt lijken het veel handelingen te zijn, maar als je alles eenmaal zelf gedaan hebt, zal je merken dat het niet meer dan 5 minuten vergt.

Nu, het is niet nodig om ieder keer het kefirplantje af te spoelen met bronwater of wat melk. Gebruik best geen kraantjeswater omdat dit chloor bevat, chloor kan nadelig zijn voor het kefirplantje. Was wel telkens keer de pot(ten) goed af. Al snel zal je merken dat het kefirplantje gegroeid is, probeer toch zoveel mogelijk de bovenstaande verhouding tussen melk en het kefirplantje te behouden. Het te veel aan kefirkorrels kan je wegschenken of start eventueel met een tweede pot.

Enkele tips :

  • Verwarm nooit de kefirkorrels of de melk. Nooit de kefirkorrels afspoelen onder heet of warm water.
  • Gebruik geen bleekmiddel of schoonmaakmiddelen.
  • Gebruik bij voorkeur geen kraantjeswater om het kefirplantje af te spoelen, het chloor aanwezig in het kraantjeswater kan de kefir beschadigen. Nu de hoeveelheid aanwezige chloor kan verschillen afhankelijk van de watermaatschappij.
  • Voorkom vervuiling (bij gebruik van houten gebruiksvoorwerpen, zorg ervoor dat er geen overblijvende resten van voedsel of vermijd verontreiniging met andere producten).

 

 

Alvast, veel succes toegewenst.

Vriendelijke groeten van het Kefirplantje.eu

Waar Kefirkorrels kopen?

Kefir is een gefermenteerde zuiveldrank die zijn oorsprong vindt in wat nu het zuidwesten van Rusland is. De drank wordt bereid door “kefirkorrels” toe te voegen aan melk van koeien, geiten of schapen. Kefirkorrels zijn kleine korrels van eiwitten, suikers en vetten die levende kolonies van verschillende gisten en bacteriën bevatten. Deze micro-organismen fermenteren lactose in de melk in de loop van ongeveer een dag, en het resultaat is een zure, bruisende, licht alcoholische drank die wordt geprezen om zijn probiotische eigenschappen. Om kefir te maken heb je Kefirkorrels nodig, maar deze kefirkorrels kunnen bij verschillende online shops of kefirwinkels worden gekocht. Als je eenmaal kefirkorrels hebt gekocht, kun je de culturen in leven houden, zodat je nooit meer verse kefirkorrels hoeft te kopen.

Kefir kopen – Bepaal eerst welke kefirculturen je wenst te kopen

Bepaal of je verse kefirkorrels of kefirculturen in poedervorm wilt kopen. Verse kefirkorrels hebben de voorkeur voor mensen die regelmatig kefir bereiden. Deze granen kunnen met minimale inspanning continu worden vermeerderd, dus u hoeft ze maar één keer te kopen. Culturen in poedervorm, bestaande uit slapende gist en bacteriën, zijn een handiger optie die gemakkelijk kan worden bewaard en niet hoeft te worden gecontroleerd. De poedervorm vervalt echter en moet periodiek worden teruggekocht.

Kefirkorrels gratis verkrijgen via vrienden

Vraag vrienden en buren of ze je wat kefirkorrels kunnen geven. Als u iemand in uw omgeving kent die kefir maakt, zal hij of zij vrijwel zeker bereid zijn u gratis wat kefirkorrels te geven. Kefir-culturen groeien snel, dus iedereen die er een onderhoudt, zal constant te veel aan kefirkorrels hebben. Een vriend vragen om je dit overschot te geven is de gemakkelijkste manier om aan verse kefirkorrels te komen.

Kefirkorrels kopen op internetportalen

Controleer 2dehands of marktplaats voor mensen in de buurt die kefirkorrels delen. Er zijn verschillende internetgidsen die lijsten bijhouden van mensen (en hun locatie) die zich vrijwillig hebben aangemeld om hun kefirkorrels te doneren of te verkopen. KefirShop.eu en KefirGrains.eu zijn 2 van goede plaatsen on locaties te vinden in de buurt waar er kefir wordt aangeboden. Als iemand op de lijst bij u in de buurt woont, neem dan contact met hen op om te vragen of u wat van hun kefirkorrels kunt krijgen.

Kefirkorrels kopen op discussieforums

Word lid van een internetdiscussieforum voor kefir-hobbyisten. Er zijn talloze groepen en discussieforums waar mensen de voorbereiding van kefir kunnen bespreken. Veel van deze forums hebben een pagina waar leden kefirkorrels kunnen aanbieden die beschikbaar zijn voor donatie of verkoop.

Kefirkorrels online kopen via winkels of webshops

Koop kefirkorrels van een commerciële bron. Er zijn tal van retailers die kefirkorrels verkopen, van wie velen de granen naar uw deur zullen verzenden. Natuurvoedingswinkels kunnen kefirkorrels verkopen en speciaalzaken voor cultuur hebben verschillende soorten in voorraad. KefirShop, is een bedrijf gevestigd in Lommel, is gespecialiseerd in bacterie- en gistculturen voor het maken van kombucha, yoghurt, kefir en meer.

Beheer je kefirkorrels op de juiste manier. Als je eenmaal kefirkorrels hebt gekocht, moet je ze goed beheren om ze in leven te houden. De beste manier om dit te doen, is door ze in een pot op kamertemperatuur te bewaren en elke dag verse melk aan de pot toe te voegen. Ze kunnen ook maximaal twee weken in de koelkast worden bewaard.

Kefir kopen natuurwinkel, kefir plantje kopen, kefir maken, kefir kopen Delhaize, gratis kefir afhalen, kefirkorrels kopen België, kefirkorrels kopen supermarkt, kefirkorrels kopen bij AH

Leave a Comment