Waterkefir: tweede fermentatie
Nadat je de eerste fermentatie hebt uitgevoerd, kan je een tweede fermentatie uitvoeren op de kefirdrank. Dit is een geweldige manier om meer smaak te krijgen in je drankje. Ook al zijn de kefirkorrels verwijderd, de resterende vloeistof bevat nog gisten en bacteriën om een tweede gisting uit te voeren.
Vul de kefirdrank van de eerste gisting af in een fles. Voeg één of meer smaken, aroma’s toe en sluit de fles (flip-topflessen worden aanbevolen). Als u niet wilt dat er gas ontstaat, dek dan de pot af met een papieren koffiefilter. Laat het mengsel 1 à 2 dagen staan om een tweede gisting te krijgen. Zeef de vloeistof als u dit nodig vindt. Anders kunt u de fles rechtstreeks in de koelkast zetten. Als de kefir eenmaal is afgekoeld. Dan kan u de fles openen en het kefirdrankje drinken.
Enkele tips:
- Voor de tweede gisting kan u beter flessen gebruiken; flessen zijn iets handiger dan WECK-potten
- Nu, voor de eerste gisting kunt u beter de potten gebruiken met een brede opening, aangezien het gemakkelijker is om het fruit en de kefirkorrels erbij te voegen.
- Laat altijd wat vrije ruimte in de fles; vul de flessen nooit helemaal tot boven, anders heb je kans dat de flessen breken of exploderen.
- Als u gedroogd fruit gebruikt, zorg ervoor dat het vrij is van conserveringsmiddelen en sulfieten.
- U kunt zowel vers als bevroren fruit gebruiken. Bosbessen, braambessen, veenbessen en andere soorten bessen werken ook goed
Hoe waterkefir een tweede keer fermenteren?
- Brouw uw kefir zoals u gewend bent. Wanneer uw brouwsel klaar is om te bottelen, giet het zoals gewoonlijk over in afsluitbare flessen. Voeg in de flessen waar je normaal gesproken mee zou bottelen je smaak toe.
- We raden een derde vruchtensap aan (ik hou van biologisch vruchtensap, maar dat is een persoonlijke voorkeur). Vermijd troebele vruchtensappen, omdat ze draderige stukjes aan je drankje kunnen toevoegen! Je kunt ook vers fruit gebruiken als je dat wilt, schijfjes citroen en gember zijn een leuke toevoeging). Je kunt ook fruitinfusies gebruiken (vruchtenthee – zorg er wel voor dat het is afgekoeld voordat je het toevoegt).
- Vul je fles zoals gewoonlijk bij, sluit hem af met een dop of stop en bewaar hem op je gebruikelijke gistingsplaats.
- Laat minstens 48 uur trekken, afhankelijk van de temperatuur.
Start je volgende brouwsel op de normale manier. Als je gearomatiseerde kefir klaar is, zet je hem in de koelkast (gekoelde kefir smaakt beter), drink en geniet ervan.