Welke melk is de beste melk voor het maken van melkkefir?

Melkkefir maken met welke melk?

In het algemeen zou men kunnen stellen dat biologische rauwe verse melk het beste is, gezien de voedingswaarde. Melkkefirkorrels werken het beste met volle dierlijke melk, dat wil zeggen volle melk van koeien, geiten en schapen. Je kunt met succes kefir maken met 2% en magere melk, maar als je merkt dat je kefirkorrels zich traag gedragen of het steeds langer duurt om de melk te fermenteren, doe ze dan terug in een pot volle melk om ze op te frissen. Je kunt ook rauwe of gepasteuriseerde melk gebruiken, maar vermijd gepasteuriseerde melk op ultrahoge temperatuur (UHT). Als je op zoek bent naar een zuivelvrije optie, probeer dan de kefir te maken met kokosmelk. Omdat kokosmelk dezelfde eiwitten en voedingsstoffen mist als dierlijke melk, verliezen de kefirkorrels na een tijdje hun vitaliteit. Leg ze een paar keer terug in dierlijke melk om ze op te frissen. Helaas heb ik geen succes gehad met het maken van melkkefir met amandelmelk, sojamelk of andere zuivelvrije melk.

1. Kefir maken met rauwe melk

Rauwe melk is onbewerkt. Voorstanders van rauwe melk beweren dat deze voedzamer is en beter smaakt dan verwerkte melk. Aan de andere kant, zijn er zorgen over de veiligheid van rauwe melk. Rauwe melk is ook verboden in de meeste landen. Het wetenschappelijk comité van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA waarschuwt in een advies echter voor het gevaar op voedselinfecties bij het drinken van rauwe melk, omdat die bacteriën zoals salmonella en E. coli kan bevatten. Consumenten, en zeker kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen of zwangere vrouwen, wordt daarom aangeraden rauwe melk altijd eerst te koken.

Voordelen:

  • Rauwe melk is de melk met de hoogste voedingswaarde
  • Echte melksmaak

Nadelen:

  • Deze melk is beperkt houdbaar: ongeopend 48 u in de koelkast
  • Rauwe melk kan (gevaarlijke) bacteriën bevatten

2. Kefir maken met gepasteuriseerde verse melk

Gepasteuriseerde melk is melk die rond de 70 graden Celsius verwarmd wordt en daarna snel afgekoeld wordt. Gepasteuriseerde melk kan langer bewaard worden dan rauwe melk, met een houdbaarheid van ongeveer 7 dagen in de koelkast. Echter, sommige vitaminen en mineralen gaan tijdens pasteurisatie verloren. Het is makkelijker om gepasteuriseerde melk te vinden dan rauwe melk . De Colruyt en de Jumbo verkopen gepasteuriseerde melk in de koelafdeling.

Welke melk gebruiken voor het maken van kefir ?

Welke melk gebruiken we voor het maken van kefir?

Voordelen:

  • De warmtebehandeling vernietigt de eventueel aanwezige ziekmakende kiemen, maar spaart de ‘goede’ enzymen en veel vitaminen: u vindt er bijvoorbeeld tienmaal meer vitamine C in dan in gesteriliseerde melk en achtmaal meer dan in UHT-melk.

Nadelen:

  • Beperkte houdbaarheid: ongeopend 7 dagen in de koelkast, geopend 3 dagen

3. Kefir maken met UHT-melk

UHT heeft betrekking op ultrawarmtebehandeling en de melk wordt blootgesteld aan extreem hoge temperaturen bij 130-150°C gedurende 1 tot 2 seconden. Dit doodt de bacteriën in de melk, waardoor de UHT-melk voor zes tot negen maanden bewaard kan worden zonder koeling, ongeopend. Echter, de UHT-melk verliest heel veel aan voedingswaarde. Ook veel mensen vinden het een minder aangename smaak hebben. UHT-melk is ook de goedkoopste soort melk die je kunt vinden. Er wordt beweerd dat men geen kefir of yoghurt kan maken met UHT-melk, maar dit is niet waar. Met UHT-melk kan men zowel yoghurt als kefir maken en het geeft een prima resultaat.

Voordelen:

  • Langste houdbaarheid, gemakkelijk beschikbaar en is de goedkoopste optie

Nadelen:

  • Verlies van voedingsstoffen
  • Verlies aan smaak

Welke melk gebruiken om kefir te maken?

Al de bovengenoemde soorten melk kun je gebruiken om melkkefir te maken. Er zijn natuurlijk nog vele andere soorten van melk; gepasteuriseerde, biologische melk, fairtrade melk, AA-MELK, duurzame, volle, magere, verrijkte melk, geitenmelk, … die u kan gebruiken om melkkefir te maken. Het resultaat van de kefir zal ook telkens anders zijn.

Waar kun je melkkefirkorrels kopen?

De beste plaats om kefirkorrels te vinden is bij een vriend die kefir maakt! De kefirkorrels beginnen zich na een tijdje te vermenigvuldigen en iedereen die het regelmatig maakt, heeft extra yoghurtbloempjes over. Als je zo’n vriend niet hebt, raad ik deze bronnen aan:

  • KefirShop.eu – € 12,99 voor levende, kant-en-klare melkkefirkorrels inclusief verzending.

Voor meer details over het maken van kefir en enkele recepten voor kefir, bekijk mijn blog!

Veelgestelde vragen over melkkefir

  • Hoe gedroogde kefirkorrels activeren: als je je kefirkorrels in gedroogde vorm hebt gekocht, hydrateer ze dan door ze op kamertemperatuur in verse melk te zetten. Verander de melk elke 24 uur totdat de kefirkorrels de melk beginnen te fermenteren en melkkefir maken. Het kan gemakkelijk 7 dagen duren voordat de kefirkorrels volledig actief zijn.
  • Welke melk te gebruiken om kefir te maken: kefir werkt het beste met volle koe-, geiten-, schapen- of andere dierlijke melk. Je kunt magere melk gebruiken, maar ververs de granen in volle melk als ze de kefir niet meer goed fermenteren. Rauwe en gepasteuriseerde melk kan worden gebruikt, maar vermijd gepasteuriseerde melk met ultrahoge temperatuur (UHT).
  • Meer of minder melkkefir maken: je hebt ongeveer een koffielepel kefirkorrels nodig om 1 tot 2 kopjes melk te maken. Je kunt ook minder melk gebruiken, maar dan gaat het fermenteren veel sneller. Je melkkefirkorrels zullen zich na verloop van tijd gaan vermenigvuldigen, waardoor je meer melk kunt fermenteren als je dat wilt. Houd een verhouding aan van ongeveer 1 deel kefirkorrels op 10 delen melk. Als je 10 gram kefirkorrels hebt, kan je in principe 100 ml kefirdrank maken.
  • Een pauze nemen van het maken van kefir: Als u een pauze wilt nemen van het maken van kefir, bewaar dan de kefirkorrels in een pot met verse melk, dek ze goed af en zet u ze maximaal 3 weken in de koelkast.
  • Wat te doen als de kefir scheidt: soms zal kefir zich scheiden in een stevige laag en een melkachtige laag als het te lang wordt bewaard. Dit is goed! Schud de pot of klop de kefir om opnieuw te combineren en verder te gaan. Als dit regelmatig gebeurt, begin dan eerder met het controleren van je kefir.

Kefirkorrels kopen?

Levende biologische melkkefirkorrels – met gratis verzending

Gratis verzending in Nederland en België. Kefirkorrels zijn een levende biologische cultuur die bestaat uit eiwitten, suikers en vetten en die levende kolonies van verschillende gisten en bacteriën bevatten die in een symbiotische relatie bestaan. Deze micro-organismen fermenteren lactose in de melk in de loop van ongeveer een dag, en het resultaat is een zure, bruisende melkdrank die gunstig is voor de probiotische eigenschappen en darmgezondheid. In tegenstelling tot poederculturen, die minder stammen van nuttige organismen bevatten en slechts goed zijn voor een paar batches, wat betekent dat u de aankoop moet herhalen, bevatten levende melkkefirkorrels meer stammen van nuttige organismen, dus meer probiotica, en kunnen ze een leven lang meegaan.

Als je eenmaal levende kefirkorrels koopt in plaats van poedervorm, als je de levende culturen voedt, hoef je nooit meer kefirbloempjes te kopen. Terwijl de cultuur de melk fermenteert, groeien de kefirkorrels, waardoor nieuwe korrels ontstaan. Echte kefir uit levende cultuur is een zichzelf eindeloos voortplantend proces, in tegenstelling tot commerciële kefir in poedervorm. Zelfgemaakte kefir is kosteneffectief en u kent de exacte ingrediënten die u in uw dieet stopt in vergelijking met dure commerciële kefirdrankjes die in uw supermarkt worden verkocht.

De drank wordt bereid door kefirkorrels toe te voegen aan verse biologische melk van koeien, geiten of schapen. Het toevoegen van de kefirkorrels aan verse melk levert in ongeveer 24 uur een heerlijke probiotische drank op.

Wanneer uw aankoop van kefirkorrels arriveert, moet u er goed voor zorgen om ze in leven en gezond te houden. Bewaar ze in een glazen pot op kamertemperatuur, met verse biologische melk, en laat ongeveer een dag fermenteren. 1 theelepel kefirkorrels tot 1-2 kopjes melk zal je kefir binnen 24 uur fermenteren. Zeef de kefirdrank, voeg opnieuw verse melk toe aan de kefirkorrels en herhaal de cyclus. Ze kunnen ook maximaal twee weken in de koelkast worden bewaard. Alleen verse koemelk wordt gebruikt om onze melkkefir te maken, wat resulteert in de beste kwaliteit melkkefirkorrels die er zijn. Deze kefirkorrels zijn NOOIT gedroogd of bewaard in de koelkast of vriezer; ze zijn constant bezig met het maken van nieuwe kefir.​

Koop hier kefirkorrels

Uw aankoop omvat:

2 theelepels (10 g) levende actieve kefirkorrels om minstens 2 kopjes kefir per dag te maken. Instructie voor het succesvol brouwen van uw kefir is bijgeleverd.

Lokaal ophalen of gratis verzending beschikbaar – Melkkefirkorrels zijn het hele jaar door verkrijgbaar

Leave a Comment