Kefir versus Kombucha
Er zijn veel overeenkomsten tussen kombucha en kefir. Net als kombucha is kefir een gefermenteerde drank die u thuis kunt maken. Hoewel melkkefir traditioneel gemaakt wordt met koemelk, kan men melkkefir ook maken met andere soorten melk (geiten-, schapen-, kokos-, soja- en rijstmelk). Waterkefir, wordt gemaakt met waterkefir-korrels. Deze korrels zijn anders dan de korrels die gebruikt worden bij het maken van melkkefir. Waterkefir wordt gemaakt met water en suiker. In tegenstelling tot kombucha, is het fermentatieproces bij kefir veel sneller, vaak op basis van een dag of twee in plaats van een week of drie. Hoewel Waterkefir en Melkkefir twee verschillende gisten zijn, zitten beide boordevol gezonde voedingsstoffen en probiotica.
Wat is kombucha?
Kombucha is een gefermenteerde theedrank die zijn zure smaak en koolzuur krijgt door een combinatie van gist (zoals in bier of wijn) en bacteriën (zoals yoghurt en kefir). Hoewel sommige commerciële producenten hun gefermenteerde thee pasteuriseren, is kombucha die thuis of door sommige commerciële producenten wordt bereid, een “levende” drank met actieve culturen die vergelijkbaar zijn met yoghurt.
Het alcoholgehalte van kombucha is extreem laag voor een gefermenteerde drank (alcohol). Dit is erg laag en kan variëren van 0,5% tot 3%, waarbij commerciële kombucha zich aan de onderkant van het spectrum bevindt. Hoewel kombucha wat alcohol bevat, is het niet geclassificeerd als een alcoholische drank.
Waar komt kombucha vandaan?
In zijn eenvoudigste vorm is kombucha gewoon zwarte thee en witte suiker. Een startercultuur (een SCOBY genaamd) wordt aan het theemengsel toegevoegd en het geheel wordt gedurende een week tot tien dagen bij kamertemperatuur gefermenteerd. Het eindproduct, kombucha, is zuur omdat tijdens het fermentatieproces azijnzuur en gluconzuur zijn ontstaan. Nadat het primaire fermentatieproces is voltooid, is het gebruikelijk om extra suikers toe te voegen, zoals fruit, sap of suiker. De resterende gist en bacteriën in uw batch zullen vervolgens de suikers consumeren en natuurlijk koolzuur produceren tijdens een tweede gisting in flessen of vaten.
Thuis kombucha maken is eenvoudig en vereist geen speciale brouwapparatuur of kennis van thuisbrouwen. Maar er zal een leercurve zijn, net als bij een nieuw recept voor eten of bier. Het aanpassen van de smaak van kombucha aan uw smaak kost echter slechts wat tijd en moeite met oefenen. Het eerste dat u hoeft te doen, is een goed recept vinden. Er zijn talloze kombucha-recepten en smaakcombinaties beschikbaar op internet.
De SCOBY is… wat? Symbiotische cultuur van bacteriën en gisten, kortweg SCOBY
Boven op het brouwsel vormt zich een gelatineuze schijf van cellulose, die er wit of geelbruin uitziet. Elke volgende batch voegt een nieuwe laag toe aan de SCOBY, net zoals een boom elk jaar een ring toevoegt. Gisten en bacteriën hebben een kolonie gevormd in deze SCOBY en zijn verantwoordelijk voor de fermentatie van de kombucha. Suikers in de gezoete thee-oplossing worden door gisten gefermenteerd tot alcohol. De gisten worden geconsumeerd door bacteriën, die vervolgens koolstofdioxide en azijnzuur produceren. Dit resulteert in een drankje dat weinig suiker en sterke drank bevat, maar veel koolzuur.
Het is belangrijk op te merken dat kombucha-SCOBY’s een breed scala aan bacteriën en gisten kunnen bevatten, afhankelijk van waar ze oorspronkelijk zijn gekocht. Volgens wetenschappelijke analyses kunnen verschillende gisten naast elkaar bestaan in dezelfde partij kombucha. Enkele voorbeelden van wijdverspreide gisten zijn:
- Saccharomyces cerevisiae
- Brettanomyces bruxellensis
- Stellaire Candida
- Saccharomyces bailii
- Gluconacetobacter xylinus is het meest voorkomende type nuttige bacterie en dient twee doelen: het verbruikt de alcohol die de gisten produceren en het produceert de cellulosemat die uiteindelijk de fysieke SCOBY wordt.
Wat is kefir en wat zijn kefirkorrels?
De “kefirkorrels” die gebruikt worden om kefir te maken zijn geen werkelijke korrels, doch in feite een symbiotische kweek van bacteriën en gisten (net als een kombuchazwam). In tegenstelling tot de Komboechazwam, zijn de kefirkorrels meer kwetsbaar en gevoelig voor veranderingen in temperatuur en andere omgevingsfactoren. Kefirkorrels gebruikt om melkkefir te maken, gedijen door het consumeren van de lactose in de melk. Echter, sucrose (suiker) dient als brandstof voor de Waterkefirkorrels.
Waar kefirkorrels kopen?
De kefirkorrels aangeboden in de Kefirshop.eu zijn perfect voor het brouwen van je zelfgemaakte kefir, maar net als bij de kombuchazwam, moet u ervoor zorgen dat ze afkomstig zijn van een betrouwbare bron. Als je kefirkorrels online koopt, is het zeer belangrijk om ze te krijgen van een betrouwbare bron. De Waterkefirkorrels en Melkkefirkorrels van de kefirshop.eu zijn altijd vers verpakt op de dag van de verzending. De kefirkorrels worden zorgvuldig verpakt en PRIOR verzonden. Hoewel het enkele partijen kan duren voordat de kefirkorrels beginnen te reproduceren, omdat de kefirkorrels zich moeten aanpassen aan de nieuwe omgeving en voedselbron.
Wat is het verschil tussen waterkefir en melkkefir?
Van melkkefir wordt gezegd dat het pittig, zurig of kaasachtig van smaak is, zoals je zou verwachten van gefermenteerde voeding. Echter, sommige mensen verkiezen liever waterkefir boven melkkefir, want het heeft een lichtere, minder scherpe smaak. Hoewel melkkefir kan worden gemaakt met niet-zuivelmelk (zoals soja, kokos, amandelmelk), kunnen mensen die lactose-intolerant zijn beter kiezen voor waterkefir. Zowel waterkefir als melkkefir bevatten talrijke organismen die helpen bij de vertering.
Hoe maak je waterkefir?
Waterkefir is eigenlijk heel eenvoudig te maken met water en suiker en enkele andere ingrediënten die je waarschijnlijk in huis hebt.
Hoe maak je Melkkefir?
Het proces voor het maken van melkkefir is bijna identiek aan waterkefir, maar je zult in plaats van suikerwater melk gaan gebruiken.
Hoe kan ik mijn kefirkorrels bewaren?
Om een pauze te nemen van het maken van kefir, is het voldoende om de kefirkorrels op te slaan in de koelkast voor maximaal 1 week. Voor waterkefirkorrels gebruik je suikerwater en de melkkefirkorrels zet je gewoon onder voldoende melk. Voor langere opslag kun je de kefirkorrels drogen. Plaats enkel de korrels op een schaaltje en laat ze volledig uitdrogen (zorg voor voldoende verluchting). Voor het herstarten van de kefirkorrels neem je best eens een kijkje op de website van Kefirshop.eu.