Kefir smoothie – recept
Deze kefirsmoothie is gemaakt met aardbeien en banaan en is absoluut verrukkelijk om te drinken.
Een heerlijk fruitige kefir-smoothie, lekker als vieruurtje of voor een snel ontbijt!
Ingrediënten :
- Banaan
- Aardbeien, bevroren of vers
- 1 kopje kefir
- Eventueel suiker of een andere zoetstof
Hoe te bereiden :
- Plaats de banaan, aardbeien en kefirdrank in de mixer of blender
- Blend het geheel voor een minuut of twee tot een gladde massa
- Giet het mengsel in een groot glas
Genieten!
Wat is melkkefir precies?
Als je niet bekend bent met kefir, het is een probiotische drank die qua hoeveelheid vergelijkbaar is met yoghurt. Yoghurt kan 5 tot 7 stammen van nuttige bacteriën bevatten, terwijl kefir 50 of meer kan bevatten!
Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw darmen, is dat een aanzienlijk verschil. Iedereen wil gezonder zijn, en het hebben van een gezonde darm is daarvoor uiterst belangrijk. Kefir is, samen met andere gefermenteerde voedingsmiddelen, een hulpmiddel om dit doel te bereiken. Kefir is, net als melk, een goede bron van eiwitten en calcium, en het is niet anders dan melk. Het heeft echter het extra voordeel van probiotica. Probiotica, ook wel ‘vriendelijke bacteriën’ genoemd, kunnen helpen bij het omkeren van een lekkende darm en het verlichten van symptomen zoals een opgeblazen gevoel en gas.
Wat zijn melkkefirkorrels precies?
Melkkefirkorrels zijn in feite geen korrels! De naam doet, zoals veel starters, denken aan een ander voedsel met een vergelijkbare vorm. De bloemkoolvorm van het polysacharide wordt in dit geval gecreëerd door de symbiose van bacteriën en gist, en men dacht dat het op tarwekorrels leek. Veel verhalen beweren dat de kefirkorrels een geschenk van Allah waren, terwijl anderen geloven dat ze het manna zijn dat in de Bijbel wordt genoemd. Met zo’n goddelijk mysterie dat hen omringt, is het moeilijk om te bepalen waar ze vandaan komen.
Hoe smaakt melkkefir?
Het heeft een aangename smaak, net als alle gefermenteerde voedingsmiddelen. Veel mensen beschrijven het als een kaasachtige of yoghurtachtige smaak, maar geen van beide geeft de dynamische, licht bruisende smaak van kefir volledig weer. Zoveel hangt af van hoe goed uw melkkefir-recept overeenkomt met de brouwomgeving, het melktype, enzovoort. Het staat ook bekend als de ‘champagne van melk’ en is nuttig voor meer dan alleen een smoothie in de ochtend.
Veel mensen drinken hun melk kefir per kopje, met of zonder honing of andere zoetstof. We houden ervan om het op smaak te brengen en te combineren met andere voedzame voedingsmiddelen in smoothies om stimulerende brouwsels te maken.
Wat is het verschil tussen kefir en yoghurt?
Als je nieuw bent met kefir, zijn hier enkele van de verschillen tussen kefir en yoghurt die je moet kennen:
- Kefir bevat veel meer stammen van prebiotische bacteriën dan yoghurt, en dat is maar goed ook.
- Het is niet zo dik als yoghurt en kan op dezelfde manier worden geconsumeerd als gewone melk.
- Kefir heeft ook een sterkere smaak dan yoghurt, wat betekent dat het meer gezoet kan worden, afhankelijk van je voorkeur.
Andere toepassingen met melk kefir
Er zijn talloze toepassingen voor kefir. In veel recepten kan het worden gebruikt als vervanging voor roomkaas. Kefir kan worden gebruikt als vervanging voor zure room (hoewel het niet zo dik is als zure room), karnemelk of als ingrediënt in verschillende recepten. Het is waar dat kefir niet altijd de meest prominente smaak is in elk recept dat het bevat, maar het kan zijn wanneer je het wilt! Daarom verwerken we het ook in recepten zoals die voor deze ijsjes. Hoewel ik kefir liever zonder toevoegingen drink, geven andere leden van mijn familie er de voorkeur aan dat het in een smoothie wordt gemengd. We hebben elke ochtend een kefir-smoothie als ontbijt.
Hoe maak je een kefirsmoothie?
We voegen graag wat zoeter fruit toe aan onze kefir-smoothies, zoals aardbeien en blauwe bessen, om ze nog lekkerder te maken. Voeg gewoon het soort fruit toe waarmee je wilt werken en experimenteer met verschillende texturen totdat je er een vindt die je lekker vindt. Diverse fruitcombinaties zijn verrukkelijk en er zijn talloze heerlijke combinaties te ontdekken! Gebruik een blender, combineer de kefir, fruit en zoetstof naar keuze en mix tot een gladde massa.
Waar kan je kefir kopen?
De beste plaats om kefirkorrels te vinden is bij een vriend die kefir maakt! De kefirkorrels beginnen zich na een tijdje te vermenigvuldigen en iedereen die het regelmatig maakt, heeft extra kefirkorrels over. Als je zo’n vriend niet hebt, raad ik deze bronnen aan:
KefirShop.eu – €15 voor levende, kant-en-klare melkkefirkorrels.
Kefirkorrels.nl – €12 voor gedroogde kefirkorrels die voor gebruik opnieuw moeten worden gehydrateerd.